Bună ziua Allyn Evans. Cu ce ocazie vă aflati în România?

Am venit cu două scopuri, dar scopul principal a fost să particip la întâlnirea internațională a formatorilor Institutului Monroe, iar cu o săptămână înainte am condus un curs numit Medicina energetică.

Vă mulțumesc. Câte persoane din Europa participă la această întâlnire?

Avem în jur de 20 de persoane. Este un număr bun, avem reprezentanți din multe țări și limbi diferite.

În ce limbă a fost ținută întâlnirea?

În engleză, astfel încât să pot înțelege. Și, este cea mai comună limbă împărtășită între noi.

Vă mulțumim. Cine sunteti dumneavoastră, Allyn Evans?

Sunt CEO, Chief Executive Officer al Institutului Monroe și am fost inițial formator al Institutului din 2010. În septembrie 2021, am fost rugată să fiu CEO interimar, iar acum sunt în poziția permanentă.

Cum a început călătoria dumneavoastră la Institutul Monroe?

Da, este o întrebare interesantă, pentru că a început când aveam în jur de 20 de ani, când am devenit foarte curioasă și am întâlnit niște oameni care îmi prezentau subiecte atât de diferite de tot ceea ce auzisem vreodată. Ei mi-au prezentat munca lui Edgar Cayce. El este din SUA și a fost numit profetul adormit. Și dacă vă interesează, el poate fi căutat pe Google. El are numeroase înregistrări transcrise ale „citirilor” pe care le făcea. În multe cazuri, informațiile sale au fost validate ulterior. Iar pentru mine, acestea au fost schimbări de paradigmă foarte importante. Pentru că nu auzisem niciodată, sau nu fusesem învățată niciodată că astfel de lucruri sunt posibile. Așa că asta m-a făcut să încep să citesc tot ce puteam găsi și am aflat despre Institutul Monroe din cărți. Le-am lăsat deoparte pentru că aveam un copil, aveam propria mea viață și aceste preocupări m-au absorbit. Asta se întâmpla când aveam aproape 20 de ani, când am început. Când aveam 48 de ani, am ajuns la Institut. Așa că mi-a luat destul de mult timp să ajung acolo. Vorbeam cu dvs. mai devreme și ați menționat astăzi o carte (Journeys Out of the Body – Călătorii inafara corpului – de R.A. Monroe n.tr.). Dar lucrul care m-a adus la institut în 2009 a fost o carte scrisă de Ronald (Ron) Russell numită Călătoria lui Robert Monroe. Aceasta este o autobiografie și prima carte despre Institut pe care am citit-o. La acea vreme locuiam în Oklahoma. Când am frunzărit prima dată cartea mi-am dat seama: „Acesta este locul despre care am citit cu atâția ani în urmă!” Da, citisem despre Institutul Monroe cu ani în urmă, dar nu știam unde este. Pentru că atunci când am început să investighez, sau să caut, nu exista deloc internet. În momentul în care am terminat cartea, comandasem întregul album Gateway Experience.

O călătorie interesantă.

Da, a fost.  Nu mi-a luat mult timp să ajung la Institutul Monroe după ce am citit acea carte. Am ajuns acolo după doar cinci luni, și atunci am participat la Gateway, programul emblematic al Institutului.

Sunteți Directorul General Executiv al Institutului Monroe. Care este scopul principal al acestui Institut? Și care este locul europenilor în activitatea Institutului?

Misiunea noastră fundamentală este de a împărtăși publicului, oamenilor, munca lui Bob Monroe. Aceasta este în primul rând o tehnologie a sunetului. Și, de asemenea, tot ceea ce am învățat în procesul de lucru cu tehnologia sunetului și cu participanții la programe de-a lungul anilor, pentru că noi credem că schimbă vieți. Credem că poate fi o aplicație foarte practică și un ajutor pentru oameni. Poate ajuta la auto-evoluție, precum și la auto-dezvoltare. Și credem că este foarte important. De aceea, atât de mulți dintre noi suntem încântați de această activitate. Și nu sunt singura.Pentru că ne-a transformat viețile.

Știm câte ceva despre Institutul Monroe. Și știm că Monroe a dezvoltat tehnologia Hemi-Sync® în 1973. Ce este nou la Institut în tehnologia sunetului?

Când Bob a început, este uimitor ce a făcut pentru că înțelegerea și modalitățile de evaluare și măsurare erau foarte limitate în comparație cu tehnologia și cunoștințele pe care le avem acum. Avem abilități EEG(Electro EncefaloGrafie n.tr.) prin care putem citi tiparele undelor cerebrale dincolo de ceea ce era posibil atunci când Bob dezvolta Hemi-Sync, și într-o măsură mai mare decât puteam atunci când Bob era cu noi. Avem, de asemenea, o nouă inginerie audio și echipamente îmbunătățite. Și avem mai multe informații despre ceea ce putem face. Așa că lucrăm și cu alte modulații. Folosim bătăile binaurale, care stau la baza Hemi-Sync. Hemi-Sync nu este doar un tip de modulație, ci și un brand creat de Bob Monroe. Acum am adăugat și alte modulații cu tehnologia noastră de sunet pe care o numim Monroe Sound Science. De exemplu, acum folosim modulația de fază, modulația de amplitudine și tehnologia SAM, care este o modulație audio unghiulară, specială. Deci, pur și simplu știm mai multe. Avem o tehnologie mai bună și suntem capabili să lucrăm cu aceste noi tehnologii, să dezvoltăm noi moduri de funcționare.

Vă mulțumim. Știm că tehnologia Hemi-Sync a fost testată timp de peste 40 de ani cu rezultate foarte bune. Cât de fiabile sunt noile tehnologii audio dezvoltate de Institut? Sunt sigure?

Aș spune că sunt foarte sigure. Am început să analizăm modulatia audio unghiular spațială în 2011 sau 2012, care a fost prima modulare cu care am lucrat inafară de bătăile binaurale. Pe măsură ce am continuat și am lucrat si cu alte modulații, am adunat informații de la participanții la programe. Nu am întâmpinat dificultăți și nici participanții nu au raportat așa ceva din 2015. Și vedem că oamenii au rezultate uimitoare. Deci, din nou, credem că Hemi-Sync este o modalitate viabilă și minunată de a avea aceste stări meditative profunde, iar bătăile binaurale sunt un fenomen care ne ajută să facem asta. Și apoi, cu Monroe Sound Science putem avea experiențe similare, dar și interacționa diferit cu aceste noi modulații. Și le combinăm pe toate. Deci vom avea bătăi binaurale, dar și unele dintre celelalte modulații. Deci a fost interesant pentru mine să fac parte din aceste noi evoluții.

Vă mulțumesc. Am o curiozitate: Câte divizii aveți la Institut?

Câte divizii? La ce vă referiți?

Câte sectoare, să spunem diferite segmente de activitate aveți la Institut?

Avem cercetare. Avem doi co-directori de cercetare, practic vorbind, unul și jumătate. Asta înseamnă că o persoană este cu normă întreagă și o persoană este cu jumătate de normă. Și urmărim eficacitatea tehnologiei de sunet. Urmarim de asemenea, alte domenii care au legătură cu extinderea conștiinței. Deci aceasta este partea de cercetare.

Apoi oferim programele care introduc tehnologia sunetului. Acesta este cadrul nostru de bază. Programele educaționale și predarea lor, aceasta este partea educațională.

Desigur, avem și partea de management, în care gestionăm toate acestea. Și avem chiar și o afacere hotelieră, pentru că atunci când oamenii vin la sediul nostru din Virginia, ei stau acolo. Iar noi îi hrănim.

Și am auzit că aveți un nou bucătar?

Da, avem. Numele lui este Jeevan More. Se descurcă foarte bine. Standardele noastre la mâncare continuă să fie ridicate.

De asemenea, ce ne puteți spune despre o Divizie Profesională?

Divizia profesională este o altă parte. Aceasta este pentru profesioniștii care sunt interesați să afle mai multe despre utilizarea practică a tehnologiei sunetului pentru propria lor practică. De exemplu, să spunem un hipnoterapeut care dorește să încorporeze aceste tehnici în practica sa, sau un cercetător care dorește să evalueze tehnologia și să o aplice în cercetările pe care le face. Este, de asemenea, pentru formatori. Puteți fi membru al acestei divizii dacă doriți.

Vă mulțumim. Foarte interesant. Aveți noutăți cu privire la programele educaționale ale Institutului?

Dezvoltăm continuu programe noi. Programul emblematic Gateway este cel pe care Bob l-a creat acum 40 de ani. Este practic același program pe care l-a pus la punct el și știm că funcționează. De fapt, îl voi experimenta din nou în calitate de participant la sfârșitul acestui an și abia aștept. Apoi avem ceea ce numim programe de bază, iar acestea au evoluat în mare parte din munca lui Bob Monroe. Iar acum avem și alte câteva programe în domeniul științei sunetului care sunt legate de cercetare. De exemplu, dacă veniți la unul dintre aceste programe de cercetare, veți fi conectați la un aparat EEG în timpul unora dintre meditații, astfel încât să putem împărtăși cu voi acest tip de informații. Astfel, puteți vedea ce face creierul vostru în timpul meditației.

Interesant. Câți angajați are Institutul?

Personalul nostru este foarte mic și chiar avem câțiva care, precum vicepreședintele executiv și directorul tehnic Paul Citarella, care ni s-a alăturat astăzi printr-un apel Zoom în timpul ședinței, lucrează de la distanță, deoarece locuiește în alt stat. Cu toată lumea la un loc, suntem aproximativ 30, iar asta include personalul nostru de ospitalitate de zece persoane de la sediul central. Așadar, suntem aproximativ 30 de angajați, inclusiv angajații de la distanță.

Este uimitor, cu un număr atât de mic de angajați poți conduce o activitate atât de mare și diversă!

Vreau să mă întorc și să spun un singur lucru, iar apoi voi trece la următoarea întrebare pe care mi-ați adresat-o. Cred că o parte din motivul pentru care reușim să avem atât de mult succes cu un grup atât de mic de oameni este că atunci când acționăm, prin ceea ce predăm și prin ceea ce inovăm, suntem întotdeauna în flux cu oportunitățile. Și cred că asta ne-a ajutat să avem atât de mult succes cu un grup atât de mic de oameni. Iar pentru cealaltă întrebare despre europeni, vă rog să mă întrebați din nou.

Voi reveni puțin mai târziu cu întrebarea despre europeni. Acum aș dori, dacă se poate, câteva date. Știm că ambiția Institutului este de a expune 1% din populația lumii la o experiență directă.

Da, până în 2032.

Și cum intenționează Institutul să atingă acest obiectiv?

Când m-am alăturat pentru prima dată personalului Institutului și am devenit CEO interimar, vorbeam deja despre obiectivul de 1% și spuneam că până în 2032 ne vom asigura că acest lucru se va întâmpla. Dar nu ne-am propus până atunci să atingem acest obiectiv. Doar vorbeam despre el. Doar îl spuneam. Așa că, atunci când am avut prima mea ședință de consiliu în persoană, am decis că, dacă vrem cu adevărat să facem ceva în această privință, trebuie să urmărim acest lucru. Suntem în urmă. Nu vă pot spune cifrele exacte, dar convingerea mea este că vom fi probabil în urmă pentru o vreme și apoi vom avea o creștere exponențială care ne va pune pe drumul cel bun, pentru că știți cum funcționează asta. În momentul de față o persoană de aici știe, o persoană de acolo știe, o persoană de dincolo știe. Acum, să spunem că trei persoane diferite știu, apoi din ele știu 10 persoane și apoi din acestea știu 20 de persoane, deci cred că vom atinge acea creștere exponențială și ne vom atinge obiectivul.

Pentru a ne ajuta sa ne etingem scopul, ne concentrăm pe inițiative de sensibilizare. Social media este un domeniu în care ne direcționăm resursele. A avut un impact uriaș, iar apoi am lucrat și cu colaborări. Atunci când suntem contactați de oameni care au alte audiențe sau o audiență diferită, care este poate o audiență mai mare, ne putem asocia și putem face proiecte de colaborare împreună. Pentru că suntem cu toții, sau mulți dintre noi, în aceeași misiune de a ajuta la schimbarea noastră ca ființe umane. Iar noi suntem doar un mod de a o face. Deci, dacă putem colabora cu toți acești oameni, vom ajunge acolo. Cu siguranță vom ajunge acolo.

Dacă știu bine, în plus față de programele oferite în persoană la Institut, în ultimii ani Institutul, în special în timpul pandemiei Covid, a trecut parțial la programe virtuale. Cum se compară munca virtuală cu cea în persoană?

Când a lovit COVID, campusul nostru a fost închis timp de 18 luni. Singurul nostru mijloc de a oferi programe a fost virtual și online, ceea ce a reprezentat 100% din activitate. Când am redeschis campusul, am fost surprinși de faptul că programele virtuale au continuat să prezinte interes. Astăzi, chiar avem un număr bun de participanți virtuali. Anual, în mediul virtual avem peste 400 de participanți, iar la reședința noastră avem peste 1.200 de participanți anual, deci puteți vedea aici raportul. Programul nostru online este autoghidat. Avem aici aproximativ 350 de înscrieri până în prezent. Apoi avem programe mai scurte și webinarii, pentru care avem un număr mult mai mare de înscrieri. Și acestea sunt, de obicei, mai puțin costisitoare și atrag mai mult interes din această cauză.

Foarte interesant. Mai am o întrebare, cu privire la impactul asupra populației al unei aplicații a Institutului numită Expand?

Am lansat această aplicație în urmă cu aproximativ un an și jumătate și am creat conținut nou pentru ea, realizat de formatorii noștri, care au scris textele și, de asemenea, au inregistrat vocal exercitiile pe baza textelor. Așadar, conținutul acestei aplicații are cu siguranță un aer Monroe. Așa am reușit să păstrăm autenticitatea cu formarea prin programele noastre. În prezent, am ajuns la peste 100 000 de instalări ale aplicației. Aplicația este cu siguranță un vehicul bun pentru a ajunge la 1% din populația lumii, deoarece există o secțiune gratuită de aproximativ 30 de meditații pe care cineva le poate accesa, iar apoi există o versiune plătită care oferă mai multe oportunități. Există peste 90 de meditații, precum și o funcție de sincronizare prin care puteți amesteca frecvențe cu fundaluri (audio n.tr.) diferite. Este cu siguranță o modalitate de a ajuta oamenii să aibă o experiență directă care nu necesită prea mult efort. Și YouTube este o altă modalitate.

Vă mulțumesc. Acum să revenim la întrebarea despre Europa și europeni. Ce ne puteți spune despre un nou oficial al Institutului care lucrează în special pentru a îmbunătăți activitatea europenilor care doresc să participe la misiunea Institutului?

Stefano Roverso din Italia, un formator internațional cu vechime mare, conduce acum operațiunile noastre internaționale. Nu am avut niciodată pe cineva care să dirijeze sau să gestioneze această activitate. Suntem foarte încântați de acest lucru pentru că, desigur, știm cu toții că, dacă avem management și direcție, avem mai multe șanse să creștem, să ne extindem și să avem mai mult succes. Stefano a fost, de fapt, foarte mult în centrul subiectului întâlnirii noastre din acest weekend. El a dezvăluit planul pe care îl vom urma. În mai 2025, ne vom evalua rezultatele și vom vedea ce am făcut. În principal, este vorba despre atingerea acelui 1% și răspândirea în noi țări și în noi limbi, astfel încât tot mai mulți oameni să poată beneficia de această experiență.

Care este locul formatorilor români în această activitate? Ce ne puteți spune despre cum este văzută activitatea formatorilor români în acest peisaj Monroe Family?

Știm că este interesant pentru că România are mai mulți traineri decât majoritatea țărilor. Da, probabil că știți numărul mai bine decât mine. Da, unsprezece. Îmi place că avem o reprezentare minunată aici în România. Și întotdeauna am fost foarte interesați de asta, pentru că suntem interesați de ceea ce facem acum în diferite limbi. Ei bine, luăm spaniola de exemplu. Una dintre populațiile uriașe de oameni sunt vorbitorii de spaniolă. Dar când ne uităm de la Institut la, de exemplu, România și Italia, italiana și româna, acestea sunt limbile în care vedem comparativ mai multă activitate. Așadar, acest lucru ajută cu siguranță România să atragă atenția în ceea ce privește extinderea, ceea ce cred că este minunat. Și, din nou, aveți un corp de formatori grozav aici și faceți o treabă excelentă.

Este prima dată când veniți în România? Și, care sunt impresiile dumneavoastră despre țara noastră?

Da, este prima dată. Nu am avut nicio așteptare când am venit. Singura țară din Europa de Est pe care am mai vizitat-o până acum este Estonia. Iubesc România! Este frumoasă, oamenii sunt frumoși. Îmi place că pot simți puterea voastră … în persoane … în cultură. Sunteți puternici și mândri. Și îmi place că există această idee că, indiferent de ce s-a întâmplat istoric, veți fi prosperi, veți trăi și vă veți bucura de viață și veți supraviețui. Și îmi place asta la acest loc. Chiar simt asta.

Ati mai vizitat ceva în România în afară de locul în care ne aflăm, Bran?

Chiar acum suntem într-un han frumos din Bran (Transylvanian Inn). Am zburat la București și m-am cazat la un hotel frumos din oraș și, în timp ce ne îndreptam spre aici, ne-am oprit în Brașov, unde am mai petrecut o noapte.  Am vizitat centrul orașului, un turn alb și am urcat cu telecabina pe munte.

Vă mulțumim foarte mult pentru timpul acordat și așteptăm cu nerăbdare o nouă vizită în România. Vă primim mereu în România cu inimile deschise.

Voi reveni. Vă mulțumim.

Dr. Petru Visarion Stetiu

Oureach Trainer(Formator) al Institutului Monroe

Reporterul si traducătorul interviului