ROBERT ALLAN MONROE

Robert Allan Monroe(Bob) s-a nascut la 30 octombrie 1915 in Wabash, Indiana, U.S.A., fiind al treilea copil al familiei in care tatal, Robert Emmet Monroe era profesor universitar de limbi romanice iar mama Georgia Helen Monroe(n. Jordan)  era medic. A fost un copil precoce care si-a petrecut copilaria si primii ani de scoala in Lexington, Kentucky, U.S.A. Studiile medii si superioare le-a urmat in Columbus Ohio, unde s-a mutat cu familia in 1929, absolvind Ohio State College, specialitatea limba engleza, in anul 1937.

Dupa absolvire a incercat diferite activitati iar in 1939 se muta la New York unde intra in activitatea de producere si realizare a programelor destinate studiourilor de radio. A urcat treptele afirmarii in aceasta ramura de activitate, devenind un om de afaceri de succes

In 1954 devine vicepresedinte al RKO General, o companie asociata la Mutual Boroadcasting System, un consortiu de firme de radiodifuziune. In 1956 paraseste aceasta pozitie si, fiind destul de bogat, cumpara doua statii de emisie radio, avand birourile administrtive la New York. Totodata, incearca sa diversifice activitatea companiei sale, Monroe Products, infiinteaza o divizie de cercetare-dezvoltare in cadrul acestei companii si cerceteaza modalitati de invatare in timpul somnului. Fiind foarte bun cunoscator al tehnicii de inregistrare pe benzi magnetice, el producce benzi audio special destinate inducerii somnului ce contineau si sugestii verbale cu cunostintele de invatat. El a experimentat pe sine aceste benzi mai mult decat oricine altcineva.

In luna aprilie 1958, ascultand o asemenea banda, Bob Monroe are o suita de stari ciudate, cu simptome medicale inexplicabile, desi era perfect sanatos. Aceste manifestari au continuat in diferite forme pana in toamna aceluiasi an, cand a avut primele stari de iesire inafara corpului. Speriat si intrigat s-a adresat la inceput medicilor crezand ca este bolnav, dar toate testele au aratat ca era complet sanatos. Curajos si hotarit a inceput sa studieze acest fenomen de iesire inafara corpului(IIC), notand constiincios si obiectiv trairile sale. Aceasta activitate de explorare a desfasurat-o in paralel cu activitatea sa de afaceri: vinde statiile de radio, se muta la Richmond, Virginia, apoi la Charlottesville, Virginia, unde infiinteaza doua retele de televiziune pe cablu.

In anul 1971 publica prima sa carte intitulata „Calatorii inafara corpului” (tradusa in limba romana si publicata de Ed. For You, Bucuresti), care sintetizeaza rezultatele experientelor sale IIC intre 1958 si 1970. In acelasi an vinde retelele de televiziune pe cablu si cumpara o proprietate in apropiere de Charlottesville, numita Whistlefield. Dedicandu-se studiului IIC, amenajeaza acolo laboratoare de cercetare mai performante, antreneaza in echipa sa de cercetare oameni de stiinta si incearca sa gaseasca explicatii stiintifice experientelor sale. In laboratoarele sale, utilizandu-se bataile binaurale, este dezvoltata o tehnica audio de schimbare a starilor de constiinta, pe care o patenteaza in 1975 si o redenumeste, in 1984, Hemi-Sync®.

Utilizand aceasta tehnica, produce programe educative de autocunoastere pe care le urmeaza la inceput zeci, apoi sute si apoi mii de persoane obisnuite din U.S.A., rezultatele raportate de participanti depasind toate asteptarile. In anul 1975 Laboratoarele Whistlefield se transforma in The Monroe Institute of Applied Sciences(TMIAS). Cererea de acces la programele sale educative de autocunoastere si evolutie spiritula crescand mereu, in 1976 vinde Whistlefield si alte proprietati si cumpara un teren la poalele Blue Ridge Mountains, din apropiere de Faber, Virginia. Acolo, intre 1977 si 1979, se construieste un centru rezidential care cuprinde un complex educativ, un centru de cercetare si cladiri administrative.

In 1985  TMIAS devine The Monroe Institute(TMI), o organizatie non profit. In tot acest timp Bob Monroe continua cercetarile sale  si in acelasi an publica a doua sa carte „Calatorii indepartate”(tradusa in limba romana si publicata la ed. For You, Bucuresti).

Activitatea educativa si de cercetare a Institutului Monroe devine foarte cunoscuta in intreaga lume, tot mai multi participa la programele sale, sunt elaborate noi si noi programe educative, se dezvolta o retea de profesionisti care aplica tehnica Hemi-Sync in cele mai diverse domenii. In anul 1994 Bob Monroe publica ultima sa carte intitulata „Calatoria suprema”( tradusa in limba romana si publicata de Ed.For You, Bucuresti), in care comunica ultimele sale descoperiri referitoare la viata dupa viata.

In anul 1995 Bob Monroe moare la varsta de 80 de ani, lasand omenirii o vasta mostenire pe care am putea-o condensa in afirmatia sa: „ CEA MAI MARE ILUZIE ESTE CA OMENIREA ARE LIMITARI”. Deocamdata nu putem aprecia la justa ei valoare mostenirea lui, implicatiile si aplicatiile descoperirilor sale fiind doar in faza incipienta, valentele lor dezvaluindu-ni-se tot mai mult. Asa cum a afirmat Ronald Russel, cel mai important biograf al lui Bob Monroe: „el a transformat experienta unui om in programe fundamentate stiintific”.  Si as adauga, pentru beneficiul intregii umanitati.