Ce este constiinta? Robert Allan Monroe o defineste in mai multe feluri: „constiinta este energie in actiune” sau, „constiinta este energie focalizata”. Alti autori au o viziune complementara asupra constiintei. Thomas Campbell, un fost colaborator apropiat al lui Bob Monroe din perioada Whistlefield, considera constiinta ca fiind un tipar informatic, organizational, care evolueaza pentru cresterea eficientei si scaderea entropiei organizatonal-informatice a Tot ce Este. In viziunea sa, constiinta nu este de natura materiala, nu poate fi distrusa, asa cum nici energia nu poate fi distrusa. Constiintele particulare sunt parte din Constiinta Universala. Constiinta este in sine un univers de stari, astfel incat putem vorbi despre un Univers al Constiintei.

Asa cum undele electromagnetice au un spectru infinit de frecvente, de la frecventele super lente la frecventele super-extra-inalte, dar toate au aceeasi natura, constiinta are un spectru infinit de stari, starea fizica de veghe fiind doar una particulara. La fel este starea de vis. Constiinta umana de dupa parasirea corpului fizic are stari diferite in functie de evolutia fiecarei persoane. Robert A. Monroe, in iesirile sale inafara corpului, a facut o cartografiere a starilor de constiinta non-fizica, adica dincolo de spatiu-timp.

La Institutul Monroe starile de constiinta au fost inventariate si catalogate ca nivele Focus, intelegand prin aceasta ca pentru a accesa o anume stare de constiinta este nevoie sa ne concentram,  adica sa ne „focalizam” atentia asupra acelei stari. Mai jos este prezentata lista starilor de constiinta si descrierea lor sumara, asa cum sunt ele definite la Institutul Monroe:

Focus 1, (sau F1)  semnifica starea fizica de veghe, cea in care suntem in viata noastra de fiecare zi, cea din care purcedem in explorari ale constiintei.

Focus 3 (F3)semnifica starea in care emisferele cerebrale lucreaza sincron, inca suntem in starea fizică de veghe, dar relaxati si cu o constienta crescuta. Initial aceasta stare se acceseaza utilizand tehnologia audio Hemi-Sync® sau SAM® dar, ascultatorul acomodat cu aceasta stare poate sa o acceseze fara suport audio.

Focus 10 (F10)este starea in care corpul fizic este complet adormit in timp ce mintea este treaza si alerta. Aceasta stare este similara starii hipnogogice, cea in care ne aflam inainte de a adormi complet, sau a starii hipnopompice, cea in care ne aflam inainte de a ne trezi complet din somn.  Diferenta enorma consta in faptul ca suntem in mod natural in cele doua stari mentionate doar pentru un interval de timp scurt, pe cand, cu tehnologia Hemi-Sync® sau SAM® putem ramâne in aceasta stare timp de ore. Aceasta stare este starea de baza pentru accesarea tuturor celorlalte stari ale constiintei dincolo de F3.

Focus 11 (F11)este o stare de constiinta extinsa, raportat la F10,  in care se poate deschide un canal special de comunicare, ce da acces drect pana la nivelul ultimei celule a corpului nostru. Aceasta stare este cea preferata lui Bob Monroe, si pe care a utilizt-o pentru imbunatatirea potentialitatilor umane in programele si exercitiile din seria Human-Plus®.

Focus 12 (F12) este starea ce se acceseaza de regula din F10, in care avem o constienta extinsa mult dincolo de corpul fizic. In aceasta stare simturile noastre  fizice sunt aproape complet dezactivate si sunt activate simturile noastre non-fizice. In aceasta stare putem accesa realitati non-fizice, putem rezolva probleme, putem pune intrebari si afla raspunsuri, putem sa exploram si sa ne dezvoltam intuitia si multe altele.

Focus 15 (F15) este o stare  inca mai extinsa a constiintei fata de F12, in care timpul nu exista. In aceasta stare putem explora orice eveniment din trecutul indepartat sau apropiat, sau chiar din viitor, oriunde ar fi fost sau va fi in spatiu.

 Focus 21 (F21) este starea de cosntiinta mai extinsa fata de F15, aflata in taramul dintre spatiu-timp si sistemele non-fizice. Aceasta stare ofera posibillitatea explorarii realitatilor de dincolo de realitatea materiei fizice.

Focus 22 (F22) este a alta stare de constiinta in taramul dintre timp-spatiu si starile non-fizice. Este o stare a gandurilor haotice, nefocalizate si necontrolate, a celor drogati, a celor aflati in stare de anestezie totala, a celor care viseaza vise profane, in care evolueaza entitati primitive, uneori agresive. Este adesea simtita ca o usoara schimbare a vibratiei.

Focus 23(F23) este starea in care ajung oamenii dupa parasirea vietii fizice. Este o zona de constiinta foarte activa, plina de minti umane care, trecand din stadiul fizic in cel non-fizic sunt blocati aici de gandurile-lor-forma, crezand ca sunt inca vii, incercand sa interactioneze cu oamenii din lume fizica, cu familiile lor, sau sa continuie viata in locurile pe care le-au iubit pe Pamant. Ei sunt in stari de  confuzie si/sau emotie, avand uneori stari de asteptare si curiozitate fata de ce li se intampla.

Focus 24 (F24), Focus 25(F25), Focus 26 (F26) este teritoriul credintelor religioase. Aici sunt atrasi si traiesc numai cei care au o credinta religioasa, similara, puternica, incepand de la forme de credinte primitive ca in F24, la forme de religii institutionalizate, mai raspandite sau mai putin cunoscute, cu toate ramurile lor ca in F25. pana la sisteme de credinte foarte particulare si bine structurate, exclusiviste, ca in F26.

Focus 27 (F27) este o stare de constiinta extinsa, foarte speciala, numita de asemenea „Parcul”. El este o creatie sintetica splendida realizata, cu multe multe secole in urma, de mintile umane non-fizice, care reproduce mediul lumii fizice pentru a usura trauma si socul procesului mortii fizice. Intr-o atmosfera neutra, dar familiara, cu copaci, tufisuri, flori, cascade, carari si alei pentru  plimbari si banci, este o stare destinata sa ajute deplasarea fiintelor umane spre alte stari de existenta, cei care tocmai au trecut prin procesul mortii fizice vin, sau sunt adusi aici de catre ajutatori-recuperatori, pentru a se reface, a-si inlatura traumele pe care aceasta tranzitie ar fi putut sa le produca. Este un releu, o etapa, in care oamenii pot sa se odihneasca si sa decida ce sa faca in continuare. In Parc exista multe centre destinate evolutiei constiintei, un centru de vindecare si regenerare,  , o enorma biblioteca care contine tot ceea ce s-a descopeerit in Univers, un centru in care fiecare poate sa-si analizeze viata care tocmai s-a incheiat, un centru in care se planifica viitoarea viata si multe altele.

Focus 34/35 sunt stari de conectare cu grupul de fiinte non-fizice, la care Bob Monroe s-a referit ca fiind Adunarea. Aici se afla inteligente materiale si non-materiale care sunt adunate in jurul Pamantului pentru a asista la posibila aparitie aici a unei noi forme de energie, care se prevede ca ar putea  avea loc in viitor. Este de asemenea starea in care este posibila formarea clusterului Eu-Acolo.

Focus 42 este o stare a constiintei in care se exploreaza sistemul solar, galaxia noastra si Eu-Acolo.

Focus 49 este o stare a constiintei in care este posibil sa se exploreze dincolo de galaxia noastra, clusterii lui Eu-Acolo si Consiliul Clusterului.